Op deze pagina kunt u informatie vinden over een aantal opleidingen die ik geef. Als u één van deze onderstaande opleidinge haalt dan krijgt u een diploma. Mocht u meer informatie willen hebben over deze opleidingen kunt u altijd contact met mij opnemen. Ik geef ook nog een aantal andere lessen waarbij u geen diploma behaalt. Deze zijn de bekijken onder de pagina naailessen.

Modinette


Als modinette begin je met het leren tekenen van eenvoudige basispatronen voor dames-  en kinderkleding  zoals een rok of een broek, het grondpatroon van een blouse of japon, mouwen, kragen het kindergrondpatroon en vrijetijdskleding. Tijdens deze opleiding maken we gebruik van het  boek "Garneren en afwerken". Hierin staan heel veel praktische tips bij het naaien en belangrijke adviezen  over het maatnemen. Bij elke opleiding leert u een aantal handwerktechnieken.

Bij de modinette opleiding worden diverse borduursteken behandeld zoals kruis- en kettingsteken en platborduren.  Het vergroten en/of verkleinen van borduurmotieven wordt behandeld. Als naaitechniek worden verschillende halsafwerkingen en opgezette zakken behandeld. De ritssluiting is ook een onderdeel evenals het mouwsplit.

Costumiere


Wat u bij Modinette heeft geleerd wordt verder uitgediept. Het tailleren is nieuw en het tekenen van bustenaden en het aanpassen  van het grondpatroon aan het figuur. De kimonomouw en de mantelmouw  komen aan de orde.

Ook bij de costumiereopleiding  wordt het boek Garneren en afwerken gebruikt. Het inzetten van de mouw en diverse zakken (o.a. paspelzakken) vormen een onderdeel. Het gepaspelleerde en gefestonneerde knoopsgat en de plooirok worden behandeld. Als handwerktechniek krijgen we de vilt- en lintapplicatie, koord en soutache opnaaien en duits borduren en kraalborduurwerk.

 Tailleuse


Bij de opleiding tailleuse wordt veel aandacht besteedt aan het raglanoksel en de raglanmouw. Diverse rokken asymmetrisch, met plooistuk, wijd, strak enz.  Het kledingstuk wat het meest wordt gedragen door alle leeftijden, de broek. Zelfs een herenpantalon en de bermuda worden niet vergeten. De polosluiting,  blinde sluiting en harmonicazak  worden ook behandeld.

Tijdens deze opleiding maken we gebruik van het  boek "Garneren en afwerken". In dit boek staat een aantal borduurtechnieken zoals: Band opnaaien, naaldschilderen,  schaduwborduren, hongaars borduren, arabisch en oosters borduren dit zijn leuke onderdelen van dit vak.

De sluiting van een herenpantalon wordt als naaitechniek behandeld. Naast het tailleuse boek  hoort bij deze opleiding het boek   “Textielwaren- en stoffenkennis”   Hierin worden de verschillende stoffen en hun grondstoffen behandeld.   Erg belangrijk onderdeel zodat u straks weet wat voor stof u koopt en wat voor stof  waarvoor geschikt is en dat het niet persé duur hoeft te zijn om goed te kunnen zijn.

Coupeuse


Bij deze opleiding leert u mantelpakjes tekenen en maken met een speciaal binnenwerk. Volants, gedrapeerde en asymetrische modellen, moeilijke mouwen, halsafwerkingen en  kragen worden uitgebreid behandeld. Een apart onderdeel bij dit vak is modeltekenen.  Belangrijk als een schets wilt maken van een model dat u ergens ziet of wanneer u zelf iets wilt ontwerpen of voor een ander wat wil maken.

Tijdens deze opleiding maken we gebruik van het  boek "Garneren en afwerken". Hierin staan een aantal handwerktechnieken onder andere: zwitsers-, japans-, Turks-, venetiaans borduren en Richelieu. De naaitechnieken die behandeld worden zijn: het inzetten van okselstuk, binnenwerk damescoupe, pikeren van kragen en revers,  het bewerken van boord, kraag, capuchon, en het binnenwerk van de raglanmantel.

Coupeuse leidster


Als coupeuse leidster beginnen we met het aanpassen van moeilijke figuren. U leert het tekenen van de herencoupe, zelfs het rokkostuum komt aan bod. Moeilijke damesmodellen met o.a. volants, draperieën en jabots. Aparte kragen,  halsafwerkingen  en mouwverwerkingen worden uitgebreid behandeld.

Tijdens deze opleiding maken we gebruik van een boek genaamd “Garneren en afwerken”. In dit boek staan een aantal borduurtechnieken: Holbein, Frans borduren, perzisch ajour, Point-lacé, Engels borduurwerk en Hardanger. Als naaitechniek komt natuurlijk het binnenwerk van de herencoupe aan bod, Het voeren van het split bij het herencolbert, afwerking van de herenpantalon. Het strijken en persen vormen een apart onderdeel.

Handwerkontwerpster


Dit vak bestaat uit 2 onderdelen.

Hierin worden een groot aantal handwerktechnieken behandeld nl. macramé, kantklossen, div. borduurtechnieken, patchwork, quilten, breien en haken enz.

Het ontwerpen, kleurenleer,  veranderen van motieven, vergroten en verkleinen, technisch tekenen  en styleren zijn enkele onderdelen die worden behandeld.

Modiste


Dit boek is duidelijk verdeeld in drie onderdelen:

In dit boek staan duidelijk de grondbeginselen. Verder wordt u verwezen naar de bibliotheek waar heel veel te vinden is.  Het is leuk om deze opleiding te doen samen met andere leerlingen (of vriendinnen). Dat is niet allen goedkoper omdat je van alles wat overhoudt maar levert meer inspiratie en ideeën op en werkt duidelijk stimulerend.

Lerares-Coupeuse


Het uitwerken van zeer moeilijke modellen en bijzondere aandacht voor het leren lesgeven. Tijdens deze opleiding ben je verplicht op stage te lopen.